Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lwówek Śląski
Alkohol izopropylowy w branży kosmetycznej

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Branża kosmetyczna jest dziedziną, która nieustannie się rozwija. Wysokie oczekiwania zarówno klientów, jak i klientek powodują, że ciągle poszukiwane są coraz bardziej nowoczesne rozwiązania poprawiające estetykę wyglądu. Dowiedz się czym jest alkohol izopropylowy i jakie jest jego szerokie zastosowanie.
Alkohol izopropylowy w branży kosmetycznej

Czym jest izopropanol

Izoproponal jest jednym z najprostszych alkoholi należących do grupy drugorzędowych. Zbudowany jest z jednego izomeru podstawnikowego oraz propan-1-ol. W przemyśle otrzymywany jest w trakcie hydratacji propylenu. Izoproponal jest lotną, bezbarwną lub lekko bursztynową cieczą o ostrym lekko zatęchłym zapachu skażonego alkoholu. Ten organiczny związek chemiczny dobrze miesza się z wodą. Substancja ta swoim składem i budową przypomina alkohol etylowy. Jeżeli zaś weźmiemy na warsztat same właściwości fizyczne izopropanol będzie zdecydowanie bardziej wyraźny w zapachu oraz zdecydowanie bardziej toksyczna. Substancja ta doskonale sprawdza się jako środek dezynfekujący. Izoproponal jest także bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji zapachowych, żywic i olejków eterycznych.

Alkohol izoporopylowy i jego zastosowanie

Izoproponal najczęściej stosowany jest jako rozpuszczalnik. Wymieszany z wodą w 70% stężeniu znajduje swoje zastosowanie jako płyn antyseptyczny, czyli odkażający rany. Izoproponal wykorzystywany jest również w poligrafii. Roztwór o stężeniu zaledwie 12% wystarczy, aby znalazł on swoje zastosowanie w druku offsetowym jako środek nawilżający. Ten organiczny związek chemiczny wykorzystywany jest również, jako tańszy zamiennik etanolu lub metanolu, zawsze wtedy, kiedy niezbędne jest wyjątkowo sterylne czyszczenie powierzchni. Środek ten znajduje wiec swoje zastosowanie na przykład we wszelkiego rodzajach układach optycznych. Jego ogromną zaletą jest fakt, że izoproponal nie wchodzi w reakcję z większością tworzyw sztucznych, dzięki czemu znajduje swoje szerokie zastosowanie również w czyszczeniu głowic magnetycznych, napędów dyskowych, rolek gumowych czy urządzeń mechaniki precyzyjnej. Wykorzystywany jest również do usuwania różnego rodzaju środków smarnych i tuszów wodoodpornych.

Zastosowanie izopropanolu w branży kosmetycznej

Alkohol izopropylowy wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju preparatach przeznaczonych do użytku zewnętrznego. Najczęściej możemy znaleźć go w składzie preparatów do pielęgnacji włosów oraz produktów do golenia. Jego główną cechą jest fakt, że zapobiega wytwarzaniu się piany. Alkohole w branży kosmetycznej, a w tym alkohol izopropylowy to jedno z najciekawszych rozwiązań, które idealnie sprawdza się, kiedy konieczne jest odkażanie, odtłuszczanie lub oczyszczanie. Doskonale sprawdza się również jako jeden ze składników farb do włosów. Alkohol izopropylowy stosowany jest także jak przygotowanie do zabiegów pielęgnacyjnych paznokci naturalnych oraz tych wykonanych z masy żelowej. Środek ten nie tylko przemywa czyszczoną powierzchnię, ale przede wszystkim odtłuszcza i dezynfekuje płytkę, co zwiększa choćby długość utrzymywania się lakieru.


MR



Dzisiaj
Środa 19 grudnia 2018
Imieniny
Beniaminy, Dariusza, Gabrieli
Redakcja

tel. 512 745 851
redakcja@otomedia.pl
Partnerzy serwisu
Gmina Udanin
Starostwo Średzkie
BOK MCC
Śniadanie Mistrzów
Kino
FORUM
o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl