Nie tylko ostre papryczki
Kapsaicyna występuje w produktach, które jadamy. Odpowiada za ostry smak papryczek chili i wielu przypraw. W przemyśle spożywczym jest stosowana również jako barwnik. Kapsaicyna to związek chemiczny. Jej ilość w potrawie lub produkcie mierzy się za pomocą skali Scoville'a (SHU). Co ciekawe, kapsaicyna w dużych dawkach może być śmiertelną trucizną. Co się dzieje, kiedy zjesz pikantną potrawę? Odczuwasz pieczenie w jamie ustnej, robi Ci się ciepło, może wystąpić łzawienie i kaszel. Zawartość kapsaicyny w pożywieniu jest bezpieczna.
Kapsaicyna w gazie pieprzowym
To substancja czynna gazu pieprzowego odpowiadająca za jego działanie. Stężenie kapsaicyny w gazie to od 2 000 000 do 5 300 000 jednostek w skali Scoville'a. Dla porównania czysta kapsaicyna posiada 16 000 000 SHU. Zawartość substancji czynnej w gazie określa się także procentowo – np. 10%, 11%, 15% kapsaicyny. Im większa zawartość, tym wyższa skuteczność gazu – mocniej oddziałuje on na skórę i błony śluzowe potraktowanej nim osoby. Potraktowanie napastnika gazem pieprzowym może obezwładnić go nawet na kilkanaście minut. Działa także na osoby będące pod wpływem alkoholu lub narkotyków (substancje te obniżają próg bólu), ponieważ reakcja na kapsaicynę jest bezwarunkowa (nie można powstrzymać łzawienia i kaszlu).
Jak działa gaz pieprzowy?
Podobnie, jak zjedzenie bardzo ostrej potrawy, ale znacznie mocniej. Strumień lub stożek gazu należy wycelować w twarz napastnika – wtedy będzie najskuteczniejszy. Gaz podrażnia skórę, błony śluzowe i oczy powodując łzawienie, pieczenie, kaszel i problemy z oddychaniem. Reakcja trwa zwykle kilkanaście minut i nie zagraża życiu osoby potraktowanej gazem. Działanie gazu można zneutralizować przy pomocy specjalnej chusteczki lub np. tłustego mleka. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o gazach pieprzowych do samoobrony, odwiedź stronę http://dobregazypieprzowe.blogspot.com/ - znajdziesz tam informacje o rodzajach gazów, ich wadach i zaletach.
Gaz pieprzowy na... psy?
Na rynku możemy spotkać się z gazami przeznaczonymi do obrony przed psami. Czym różnią się od tych do obrony przed ludźmi? Stężeniem kapsaicyny. Psy mają wyczulony węch i są znacznie bardziej wrażliwe niż człowiek, więc większe stężenie substancji czynnej może wyrządzić im poważną krzywdę. Działa to niejako w drugą stronę – gaz dedykowany do obrony przed psem może okazać się niewystarczająco skuteczny, jeśli potraktujemy nim człowieka.